TýdenHoaxů #3 – Vesmírní kadeti

K jedněm z největších hoaxů v historii Velké Británie patří bezpochyby seriál z roku 2005 Vesmírní kadeti (Space Cadets). Za jeho odvysíláním nestál nikdo menší než pátá nejstarší veřejnoprávní stanice Spojeného království, Channel 4.

Desetidílný seriál sledoval výcvik dvanácti dobrovolníků z řad britské veřejnosti, kteří na ruské vojenské základně STAR (Space Tourist Agency of Russia) soutěžili o možnost vyrazit jako první civilní astronauti na pětidenní misi na oběžné dráze. Ačkoliv stanice projekt vytvořený scénáristy komediálních pořadů Benem Caudellem a Richardem Osmanem prezentovala jako „nejpropracovanější hoax v historii televizního vysílání“, mnoho diváků ze začátku věřilo, že se jedná o skutečnou reality show.

První epizodu odvysílala stanice 7. prosince 2005. Britský filmový kritik a televizní moderátor Johnny Vaughan v ní oznámil více než 2,6 milionům diváků sledující Channel 4, že společně se svým týmem hodlá přimět skupinu dobrovolníků uvěřit, že právě oni se na konci dostanou do vesmíru. Produkce přichystala falešnou ruskou základnu (ve skutečnosti se nacházela kdesi v polích nedaleko Ipswiche), „renomované“ odborníky na aeronautiku a kosmonautiku, veškeré potřebné vybavení, a především plejádu propracovaných triků dotvářejících potřebnou iluzi. Co už ale Vaughan zmínit zapomněl, bylo to, že i někteří z dobrovolníků patřili mezi herce nastrčené pro potřeby pořadu. Série vyvrcholila 16. prosince fingovaným startem rakety se třemi vítězi na palubě směrem k orbitě. K jejich velkému zklamání ale ve skutečnosti nikdy neopustili prostory televizního studia v Suffolku.

I přes vysokou sledovanost seriál nesklidil takový ohlas, v jaký stanice doufala. Velká část publika vyjádřila podezření, že ve skutečnosti nebyli hlavními „obětmi“ aktéři smyšlené soutěže, ale právě příliš důvěřiví diváci. V reakci na podobné teorie proto vedení Channel 4 vydalo oficiální prohlášení vysvětlující důvody k natáčení a rozkrývající veškeré mystifikace.

Přidat komentář